czwartek, 31 stycznia 2013
jarzynowa z klopsikami
4l wody
4 ziemniaki
1/ średniego selera
2 pietruszki
2 marchewki
3 liście pora
1 duża cebula
3 łyżki soczewicy czerwonej
1/2 papryki zielonej lub czerwonej
garść kostek świeżej lub mrożonej dyni (jak mamy w domu)
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
2 suszone grzybki
2 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
3 łyżeczki soli
kluski:
garść mąki
odrobina wody
1/4 łyżeczki soli
klopsiki:
500g mięsa mielonego
1 duże jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczki chili
Wodę zagotować z grzybkami, zielem i listkami. Warzywa pokroić w kosteczki, cebulę w drobną kostkę a pora w paseczki, czosnek zmiażdżyć lub bardzo drobno posiekać- wszystko wrzucić do wrzątku i gotować. Dodać sok z cytryny. W tym czasie mąkę mieszamy z odrobiną wody i solą, wyrabiamy zwarte ciasto, które odrywamy formując kluseczki, które wrzucamy do zupy. Następnie mięso mielone wyrabiamy z jajkiem i przyprawami. Formujemy małe klopsiki i wrzucamy do zupy. Całość gotujemy jeszcze na wolnym ogniu jeszcze ok. 20 minut.
Łączny czas gotowania: ok 50 minut.
Bardzo lubię jeść tą zupę z naleśnikami z dżemem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz