środa, 26 września 2012

pulpety w sosie włoskim



500g mielonej wieprzowiny
1 ugotowany ziemniak
1 ząbek czosnku
1 łyżka sera żółtego
1 jajko
3 plastry szynki wedzonej
1 łyżeczka majeranku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
mąka
sól, pieprz do smaku

sos:
1 puszka pomidorów
2 marchewki
1-2 łodygi selera
1 cebula
3 łyżki oliwy
2/3 szkl białego wina
1/3 szkl bulionu
1 listek laurowy

Mielone wyrobić z szynką , ziemniakiem, czosnkiem, jajkiem, serem majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Formować kulki , obtaczać w mące i obsmażyć.
Marchew, seler i cebulę pokroić , podsmażyć i dodać do pulpecików razem z pomidorami.Całość zalać bulionem i winem. Dodać listek laurowy i dusić ok 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz