sobota, 17 lutego 2018

kostka nutella



 Hit wśród dzieci i młodzieży. Ciasto smaczne, wystarczająco słodkie, wystarczająco, mokre, odpowiednio czekoladowe, uroczo orzechowe, po prostu idealne. Przepis podpatrzyłam tu.

120g miękkiego masła
150g nutelli
5 jajek
150g cukru
2 łyżeczki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki
1 szklanka zmielonych orzechów
4 łyżki mleka

krem:
250g serka mascarpone
120g nutelli

Masło ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nutellę, proszek do pieczenia, kakao, mleko, mąkę, a na koniec zmielone orzechy.
Białka ubijamy na sztywno. Dopiero wtedy dodajemy cukier i ubijamy aż staną się sztywne i lśniące, następnie za pomocą szpatułki mieszamy z masą nutellową.
Gotową masę wykładamy na blaszkę (20X30cm) wyłożoną papierem. Wstawiamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika na 45 minut. Wystudzone smarujemy kremem.
Krem: Serek mascarpone mieszamy z nutellą i smarujemy ciasto.

Uwagi:
Gdy dodamy orzechów laskowych zamiast włoskich, ciasto nabierze jeszcze bardziej "nutellowego" smaku:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz