poniedziałek, 28 sierpnia 2017

ciasto porzeczkowe


Troszkę już po sezonie, ale warto ten przepis zapamiętać i wypróbować przy okazji. No chyba że posiadamy zapas porzeczek, to gorąco polecam. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Konsystencją przypomina biszkopt, a smakiem lekko piernik, choć też nie do końca.
Przepis banalnie prosty i szybki w wykonaniu. Smak zaskakujący:)

przepis autorski

ciasto:
2 szklanki mąki
400g miodu
4 łyżki konfitury porzeczkowej lub szklanka
 świeżej czerwonej porzeczki
(albo zamienić oba składniki-miód i porzeczki- na 450g miodu z porzeczką  firmy Polbioeco)
1 szklanka mleka
2/3 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody

Jeżeli używamy świeżej porzeczki, należy ją umyć , oczyścić z zielonych ogonków i zmiksować. Jeżeli decydujemy się na gotowy miód z porzeczką, mamy  o jedną czynność mniej. Dalej już postępujemy tak samo: dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej masy. Można użyć miksera lub Thermomix (1 minuta, 5 obroty).
Pieczemy 30 minut piekarniku  w rozgrzanym do 180 stopni.

polewa:
1/4 szklanki soku z porzeczki
1/2 masła
1 łyżka kakao 100%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczki żelatyny

W rondelku podgrzewany sok z cukrem i masłem, (najlepiej gdyby był zrobiony tym sposobem). Gdy masło stopnieje ,doprowadzamy do zagotowania. Teraz czas na rozpuszczenie żelatyny i dodanie kakao. Polewa zyska połysk i ciekawy smak. Rozprowadzamy ją ciepłą na przestudzonym cieście. Zdobimy porzeczkami.
Smacznego!

2 komentarze: