czwartek, 31 sierpnia 2017

a'la bigos z cukinii




Danie bardzo proste i szybkie,wręcz ekspresowe, równocześnie świetnie smakuje i nieźle prezentuje się.  Aż trudno uwierzyć, że tak niewiele składników wystarczy by uzyskać dobry smak. Polecam do przygotowania na szybko dla niespodziewanych gości:)

przepis autorski 

1 cukinia (średniej wielkości)
1 duża cebula
1 puszka pomidorów krojonych 
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz do smaku

Cukinię i cebulę szatkujemy. Na patelni podgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i lekko szklimy. Dodajemy cukinię, pomidory, sól, pieprz i dusimy od momentu zagotowania około 5 minut (w zależności jak grubo poszatkujemy nasze warzywa- im cieńsze, tym krócej, aby nie zrobiło nam się pure).

uwagi:
1. Młodej cukinii nie obieramy!! Będzie lepiej prezentowała się w daniu.
2. Danie można podawać z chlebem lub zastosować jako dodatek do ziemniaków, jako sos do makaronu

3. Można dodać ulubioną mieszankę ziół, np włoskie, bazylia, oregano itp, co urozmaici danie, zwłaszcza jak ma być sosem .
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz