sobota, 18 lutego 2017

forszmak


400g kiełbasy (jaką kto lubi)
2 cebule
200g kolorowej papryki
2 pomidory
200g grzybków w occie (słoiczek)
4  duże ogórki kiszone
190 g koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
tłuszcz do smażenia
3 ziarenka ziela angielskiego
listek laurowy

Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć w garnku ( to ważne, bo z przywartego tłuszczu tworzy się sos), dorzucić cebulę , również pokrojoną w kostkę i dalej smażyć, aż kiełbasa i cebulka będą lekko zrumienione. Wtedy dolać wodę (ok 2 szklanki) i mieszać, aż wszystko co przywarło do garnka rozpuści się. Wtedy dodać mrożonkę lub świeżą paprykę i pomidory (również pokrojone w paseczki). Po ok 5 min wrzucamy grzybki w occie (uwaga! razem z zalewą!) i pokrojone ogórki. Dusimy 3 minuty po czym dodjemy koncentrat i ketchup. Całość doprowadzamy do gotowania i na małym ogniu trzymamy jeszcze 3 minuty.
Ładnie wygląda,  gdy wszystko pokrojone jest na równe kawałki.
Podajemy z chlebem.

uwagi:
1. Zamiast grzybków w occie można użyć pieczarek , jednakże wtedy zamiast ogórków kiszonych lepiej wypadną konserwowe.
2. Danie super smakuje z parówkami na ciepło i chlebem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz