czwartek, 8 września 2016

klopsy II



1/2 kg mięsa mielonego
1 mała cebulka lub 1/2 średniej
1 marchewka
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki
4 jajka
1 ząbek czosnku
bułka tarta
smalec lub masło klarowane

Marchew, cebulę, czosnek i przyprawy blendujemy na papkę, którą dodajemy do mięsa wraz z jajkami. Wyrabiamy mięso ściskając je dłońmi tak, aby wydostawało się między palcami  wykręcając przy tym dłoń jakbyśmy chcieli zakręcić słoik ( w ten sposób z taki robimy taki pierwotny mikser).
Wyrabiamy tak długo, aż masa będzie robiła się elastyczna.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub smalec. Urywamy kawałek mięsa i kulamy między dłońmi aż uzyskamy kulkę, którą obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na patelnię. Smażymy na małym ogniu, tak, by przesmażyły się w środku. Wraz ze smażeniem, klopsik staje się coraz bardziej zwięzły. Gdy naciskamy na niego widelcem, nie ugina się już tak łatwo:)
Pieczemy mniej więcej 2 minuty z każdej strony ( nie można podać ile dokładnie, gdyż czas uzależniony jest jednak od wielkości naszych klopsików).
Gotowe:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz