sobota, 10 września 2016

faszerowana pieczarka


10 dużych pieczarek
100g kaszy pęczak
1 duża cebula
1łyżeczka koperku
ząbek czosnku
1 średnia marchewka
250 g mielonej wieprzowiny
1 łyżeczka pieprzu
1 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
3 łyżki startego sera

oliwa z oliwek


ser do posypania
olej do podsmażenia pieczarek

Pieczarki myjemy i usuwamy im ogonki. Każdą lekko solimy i podsmażamy na patelni, aby puściły sok i leciutko zrumieniły się. Smażenie zaczynamy zawsze od czubka kapelusza, dopiero potem stronę nóżki.
Cebule drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do momentu aż się zrumieni. Dodajemy paprykę, pół łyżeczki soli, kaszę i zalewamy dwoma szklankami wody. Gotujemy aż kasza zmięknie. Jeżeli będzie wymagała więcej wody, to dolewamy podczas gotowania zajmuje to mniej więcej 20 minut. Jeszcze ciepłą mieszamy z serem, koperkiem, pieprzem, bardzo drobno posiekaną marchewką i czosnkiem ( można zblendować) resztą soli  i mielonym mięsem- wyrabiamy jak do klopsów.
Każdą pieczarkę skrapiamy oliwą z oliwek i nakładamy farsz, który posypujemy serem. Pieczemy w 180stopniach przez 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz