sobota, 19 grudnia 2015

kaczka "na dziko"





Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej"

Super danie na święta. Świetnie smakuje do kaszy jak i do ziemniaków.

1 kaczka (około 1,5-2kg)
3 łyżki masła
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
1/2 szklanki rosołu 

marynata:
 1 średnia marchewka 
1 średnia pietruszka 
1/4 selera średniej wielkości
1 cebula
10 ziaren jałowca
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 cm imbiru
3 goździki
1 listek laurowy
1litr wody
sok z 1 cytryny lub kilka łyżek octu winnego 

farsz:
1 szklanka kaszy pęczak
3 suszone śliwki
1-2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka masła

Marynowanie: Włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Owoce jałowca lekko rozgniatamy tłuczkiem, korzeń imbiru obieramy i trzemy. Wszystkie powyższe składniki zalewamy wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie dodajemy pozostałe przyprawy, sok z cytryny , wino i gotujemy około 5 minut. Teraz pozostaje nam przestudzić marynatę i zalać nią umytą kaczkę. Do marynowania najlepsze jest naczynie kamionkowe. Jeżeli takowego nie mamy- pozostaje zwykły garnek, najlepiej by nie był metalowy. Kaczkę marynujemy minimum 2 dni, maksimum 4. Kaczka powinna być cała pod marynatą. 

Pieczenie:  Kaszę zalewamy gorącą wodą tak, by była przykryta ale by woda nie wystawała ponad nią. W ten sposób kasza lekko nam namięknie. Następnie mieszamy ją z łyżka masła, śliwkami i żurawiną.
Kaczkę odsączamy z marynaty, posypujemy solą i nadziewamy farszem.
Blaszkę smarujemy masłem i kładziemy na nią kaczkę. Pieczemy przez 2,5h w temperaturze 200 stopni. Od czasu do czasu polewamy ją wytopionym tłuszczem by ładnie zrumieniła się. Po połowie czasu obracamy ją na drugą stronę aby również tam zrumieniła się.

 Sos: Zbieramy 3 łyżki tłuszczu z wypieczonej kaczki, resztę delikatnie odlewamy i chowamy (nie wylewamy! to bardzo zdrowy tłuszcz! Gdy ostygnie będziemy mieli wyśmienity kaczy smalec).
Zebrany tłuszcz wlewamy do rondelka i wsypujemy łyżkę cukru. Mieszamy aż cukier się zrumieni, wtedy dodajemy łyżkę mąki- dalej mieszamy. Gdy mąka będzie złocista, całość zalewamy rosołem. Teraz zlewamy sos z brytfanki, w której piekła się kaczka. Dodajemy go do rondelka.  Doprawiamy marynatą, czyli bierzemy po kawałku z każdego warzywa, listek złowione przyprawy i blendujemy.  
Zblendowane dodajemy do sosu, następnie dodajemy tyle marynaty, by sos był pikantny i posiadał smak "dziczyzny". Całość gotujemy około 3 minut i podajemy do kaczki.

Opis jest dość długi ale to pozory, kaczka nie wymaga wiele pracy, za to mamy długi czas oczekiwania, ale warto- smak i wygląd wynagradza czekanie:)







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz