środa, 4 listopada 2015

placek kardamonowo-orzechowy z buraka wg Karola Okrasy




300g buraka cukrowego
4 jajka
4 łyżki cukru
5 łyżek syropu z buraka
100g mąki tortowej
80 g mąki żytniej
200ml kwaśnej śmietany
4 łyżki oleju
2 łyżki roztopionego masła
1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
2 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka proszku dopieczenia
1 łyżeczka sody
150g orzechów / może być mix/

syrop cukrowy do polania

Buraki obieramy, gotujemy w całości do miękkości, następnie ścieramy na tarce. Orzechy lekko prażymy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ostudzone starte buraki, olej i mieszamy. Dodajemy kardamon i starty imbir, Na koniec sodę, proszek do pieczenia, orzechy i przesianą mąkę. Białka ubijamy i dodajemy do masy delikatnie mieszając aby piana nam nie opadła. Całość przekładamy do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem. Pieczemy 35 minut w temp 180 stopni.

Podajemy polane fjutem, czyli gęstym syropem z buraka cukrowego/przepis tutaj/.

Ciasto ma oryginalny smak i..uzależnia. Jednak nie każdemu przypadnie do gustu, bo wyraźnie przebijają się w nim smaki kardamonu i orzechów. Ja uwielbiam kardamon wiec i ciasto jest dla mnie super.
Nie jest mocno słodkie, jest lekko gąbczaste i bardzo syte. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz