środa, 31 grudnia 2014

ziemniaki po bombajsku



na podstawie przepisu Jeremiego Oliviera

1łyżka czarnej gorczycy
1/4 łyżki kuminu
1 łyżka kurkumy
1 łyżka kolendry mielonej
1 łyżka garam masala
1 łyżeczka chilli

2 łyżki oliwy lub oleju


Powyższe składniki podsmażamy na patelni.

 50 g masła
 2cm świeżego imbiru

 Imbir ścieramy na tarce prosto na patelnię z przyprawami. Dodajemy masło i tak powstaje nasz sos.


4 duże ugotowane na półmiękko ziemniaków  pokrojonych w kostkę lub plastry
3 pokrojone pomidory
300g mięsa mielonego - opcjonalnie, dla mięsożerców
natka pietruszki lub kolendry do posypania

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie nie więcej niż 10 minut od chwili wstawienia , tak by nie rozpadały nam się na patelni. Mielone lekko solimy i podsmażamy na osobnej patelni .
Dodajemy ziemniaki, obtaczamy je w przyprawie- podsmażamy 3 minuty . Dodajemy pomidory, podsmażone mięso  mielone i delikatnie mieszamy. Całość dusimy jeszcze 8 minut na małym ogniu aby pomidory zmiękły  i aromaty przeszły sobą. Na koniec, jeśli potrzeba doprawiamy solą. Przed podaniem posypać natką.

Potrawę można zapiec w piekarniku. Wtedy :
1. Na wpół ugotowane ziemniaki obtaczamy w przyprawach wcześniej podsmażonych na patelni. Wykładamy je na żaroodporny półmisek, opcjonalnie posypujemy lekko podsmażonym mielonym, pokrojonymi pomidorami  i zapiekamy 30 minut w piekarniku.
 2 wersja- rezygnujemy z mielonego i pomidorów a ziemniaki zapiekamy 30 minut lub 45,jeżeli chcemy bardziej chrupiące.

Każdą wersję posypujemy natką przed podaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz