wtorek, 9 września 2014

placek śliwkowy



4 jajka
1 szklanka cukru pudru
250g roztopionego masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej

1/2 kg śliwek
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka masła lub margaryny


 Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gęstą puszystą masę. W tym czasie wyjmujemy pestki ze śliwek i wrzucamy je do rondelka z dwoma łyżkami cukru i łyżką masła. Podsmażamy śliwki do momentu aż puszczą sok i lekko zeszklą się ( wtedy nie będą kwaśne na cieście).
Gdy jajka będą ubite, powoli dodajemy proszek do pieczenia, esencję waniliową, następnie mąkę i roztopione masło (naprzemiennie).  Powstanie gęste ale gładkie ciasto, które przelewamy do formy. Na cieście układamy podsmażone śliwki. Do wytopionego soku dodajemy mąkę i polewamy masą ciasto (gęstość sosu, nie większa). Następnie wkładamy do piekarnika na 40 minut w temperaturę 170 stopni.
Placek doskonale smakuje na ciepło ze szklanka mleka;)

1 komentarz: