Przepis znalazłam na tej stronie. W Internecie znane jest jako Milky Way lub mleczna kanapka. Nie mam pojęcia czemu Milky Way skoro smakiem i wyglądem to jednak mleczna kanapka:)
Zaletą ciasta jest łatwość i szybkość wykonania. Krem jest słodki i zwarty co powoduje, że nawet garde dzieci chętnie je spożywają.
ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki cukru (140g)
1/2 szklanki mąki pszennej (80g)
3/4 szklanki maki ziemniaczanej (100g)
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
200g mleka w proszku pełnego
125ml mleka
150g cukru
350g masła
16g cukru waniliowego
polewa:
60 masła
100g czekolady (może być pół na pół mleczna i gorzka)
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy zmieszane składniki suche przesiane przez sito.
Gotowe ciasto wlewamy na blachę (24x35) i pieczemy w temp.180 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto kroimy na dwie części (jedną na spód, drugą na wierzch ciasta). Można pójść na łatwiznę - podzielić ciasto na pół i upiec na dwóch jednakowych blachach.
Gdy ciasto piecze się, przygotowujemy masę mleczną:
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym aż uzyska szklistą postać- rozpuści się cukier. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ucieramy masło na puszystą masę (masło powinno mieć temperaturę pokojową). Gdy będzie gładkie a masa mleczna ostygnie, dodajemy ją powoli (najlepiej łyżkami) do masła. Gdy masa będzie za gorąca, to będzie topiła masło. Na koniec do masy wsypujemy mleko w proszku i ucieramy aż będzie całkowicie gładka.
Gotową masą smarujemy biszkopt spodni, na niego kładziemy biszkopt wierzchni, lekko dociskamy aby nie było przestrzeni powietrznych w cieście i bierzemy się za przygotowanie polewy.
W rondelku gotujemy wodę, wkładamy do niej miskę a w niej połamaną czekoladę i masło- gotujemy na parze cały czas mieszając, aż uzyskamy gładką masę. Gotową polewą polewamy ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz