wtorek, 3 września 2013

leniwe pierogi



250g zmielonych ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia (koniecznie)
250g zmielonego twarogu
500g mąki pszennej + na posdypkę
3-4 jajka
2 łyżeczki soli

Ziemniaki i twaróg mielimy, dodajemy sól i jajka, następnie całość zagniatamy aż uzyskamy jednolitą, elastyczną masę. Ciasto nie powinno kleić się. Jeśli tak się dzieje, to należy dosypać nieco mąki, ale ostrożnie, by pierożki nie wyszły zbyt twarde.

W kolejnym kroku formujemy wałeczki o grubości max 2cm, ktore kroimy na kawałki wielkości jednego kęsa.

 Teraz przystępujemy do gotowania. Potrzebne nam:

duży garnek
woda ok 4l
2 łyżeczki soli

Woda powinna być do wysokości około połowy garnka, aby zmieściły się nam w nim kluski:)

Gotujemy wodę z solą i do gotującej wrzucamy kluseczki tak, by nie sklejały się. 

Co jakiś czas mieszamy dopóki nie wypłyną, by nie przywierały do dna garnka. 
Gotujemy od chwili wypłynięcia  10 minut. 
Po tym czasie przecedzamy i przelewamy zimną wod,ą by nie sklejały się
Podajemy na gorąco ze skwarkami na tłuszczu lub posypane cukrem.


Druga wersja podania:

 schłodzone pierożki podsmażamy na złoty kolor na patelni używając MASŁA. To ważne, na innym tłuszczu nie będą smaczne. Podajemy posypane cukrem i podlane śmietanką. (Pycha, mniam.... moja ulubiona wersja)

 

uwagi:

1. nigdy nie używam kupnego, już zmielonego twarogu, bo zawiera on niechciane dodatki ( mąka, zagęszczacz lub chociażby śmietana)

2 używaj ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia, a nawet sprzed dwóch dni. Świeże ziemniaki są bardzo kleiste, przez co będziesz potrzebować dużo mąki, a  to spowoduje, że ugotowane pierożki będą twarde. Ziemniaki, które postoją dobę są kruche więc nie potrzebują dużo mąki. 

3 jeśli zrobisz większe kluski to będą wymagały dłuższego czasu gotowania- ok 15-20 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz