poniedziałek, 12 sierpnia 2013
ciasto z herbatnikiem
biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
200g herbatników petit beurre
polewa
6 łyżek cukru pudru
100g margaryny
2 łyżki kakao ciemnego
1 łyżka rumu
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać delikatnie mąkę i proszek do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 25 min w temp 180 stopni.
Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą (musi być cała zalana) i gotować na wolnym ogniu około 3,5h aż powstanie gęsty karmel. To ważne by wykonać to w zamkniętej puszce- mleko nie przypala się. Można też zrobić karmel domowym sposobem gotując cukier z mlekiem na wolnym ogniu stale mieszając.
Masę rozsmarować na biszkopcie.
Spód herbatników zanurzyć w wodzie tak, by były wilgotne ale nie napiły się jej, i układać jeden przy drugim na masie karmelowej.
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder, kakao i rum, jeszcze chwilę podgrzewać i wylać na herbatniki. Poczekać aż polewa zastygnie i podawać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz