poniedziałek, 12 sierpnia 2013

ciasto z herbatnikiem


biszkopt:

5 jajek
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
200g herbatników petit beurre


polewa
 6 łyżek cukru  pudru
100g margaryny
2 łyżki kakao ciemnego
1 łyżka rumu

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać delikatnie mąkę i proszek do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 25 min w temp 180 stopni.

Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą (musi być cała zalana) i gotować na wolnym ogniu około 3,5h aż powstanie gęsty karmel. To ważne by wykonać to w zamkniętej puszce- mleko nie przypala się. Można też zrobić karmel domowym sposobem gotując cukier z mlekiem na wolnym ogniu stale mieszając.
Masę rozsmarować na biszkopcie.
Spód herbatników zanurzyć w wodzie tak, by były wilgotne ale nie napiły się jej, i układać jeden przy drugim na masie karmelowej.
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder, kakao i rum, jeszcze chwilę podgrzewać i wylać na herbatniki. Poczekać aż polewa zastygnie i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz