piątek, 3 maja 2013

kurczak tandori




4 udka kurczaka
2 łyżki soku cytrynowego
1 ząbek czosnku 
 2cm świeżego imbiru
1 zielona papryczka chilli ( jeśli jest) (1 łyżeczka lub chilli w proszku)
1/4 szkl wody
1 mały kubek jogurtu naturalnego 

1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru 

2 łyżki masła
Dla ozdoby (opcjonalnie):
Cytryna i  krążki cebuli


Kurczaka skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut.  Zmiksować blenderem chili, czosnek, paprykę i wodę. Do papki dodać jogurt, kumin, garam masalę,sól, kurkumę i stopione masło. Całość wymieszać i zanurzać w paście udka.Następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu , polać pozostałą pastą i pozostawić do marynowania w temperaturze pokojowej na około 5h. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 1h. Kurczak powinien być delikatny a większość marynaty powinna odparować. Na koniec grillujemy kurczaka.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz