niedziela, 31 marca 2013

sernik krakowski II


spód:

200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
300 g mąki pszennej
ok 4 łyżki wody dla elastyczności ciasta

ciasto:
50 g masła
300 g cukru pudru
4 duże jajka
1kg twarogu sernikowego
4  czubate łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki skórki startej z pomarańczy lub kandyzowanej skórki

można dodać sok z 1/2 pomarańczy (opcjonalnie)

spód: składniki zagniatamy razem na jednolite ciasto, jeśli jest zbyt mało elastyczne, dodajemy wodę, aż do uzyskania pożądanej plastyczności. 2/3 ciasta wykładamy na spód ciasta i podpiekamy 10 min w temp 200 stopni. Resztę ciasta pozostawiamy na dekoracje wierzchu.
ciasto: Masło ucieramy, dodajemy ser, śmietanę  mączkę ziemniaczaną, skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich masę serową i ucieramy jeszcze chwilę.
Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z masą serową. Całość przekładamy na podpieczony spód i dekorujemy paskami z pozostałego ciasta. Pieczemy 1h w temp 180 stopni.
Gdy ostygnie można polukrować.
Lukier: szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki soku z pomarańczy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz