wtorek, 23 października 2012

sernik kawowy

 przepis stąd
Składniki: 
Spód:  - 1 i 3/4 szklanki zmielonych herbatników czekoladowych 
 - 1/3 szklanki roztopionego masła

Nadzienie serowe:  - 56 g gorzkiej czekolady
 - 2 łyżki wody
 - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
 - 2 łyżki likieru kawowego lub wody
 - 680 g twarogu mielonego
 - 1 szklanka cukru
 - 2 łyżki mąki
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 - 3 jajka
tortownica o średncy 20 cm wysmarowana masłem

Zemleć ciastka w malakserze, dodać stopione masło, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Uzyskaną masą wyłożyć dno i boki tortownicy na wysokość 5 cm. Masę wyrównać i dokładnie ugnieść. Formę włożyć do lodówki.

W rondelku zmieszać czekoladę, 2 łyżki wody i rozpuszczalną kawę.

Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż czekolada zacznie się topić.
Zdjąć z ognia, dodać likier lub 2 łyżki wody, wymieszać, odstawić do przestygnięcia.

Serek wymieszać z cukrem, mąką i esencją waniliową do uzyskania kremowej masy. Nie ubijać zbyt długo. Dodać jajka ( wszystkie na raz), wymieszać do połączenia składników.
Z uzyskanej masy serowej odlać do drugiego naczynia 2 szklanki, przykryć i odstawić.
 Do pozostałej masy dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać.
Wylać masę na spód z herbatników, postawić tortownicę na blasze i wstawić do piekarnika na 30 minut ( temp. 176 stopni C). Po tym czasie wyjąć, ostrożne wlewać po kręgu pozostawioną uprzednio masę serową, dając się jej samej rozprowadzić. W ostateczności - delikatnie wyrównać łopatką. Wstawić do piekarnika na następne 25 minut. Wyjąć sernik, chłodzić przez 10 minut na metalowej kratce . Po tym czasie przeciągnąć nożem wzdłuż ścianek tortownicy i zostawić sernik do zupełnego ostudzenia.
 Zdjąć obręcz tortownicy i włożyć ciasto do lodówki przynajmniej na cztery godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz