przepis stąd
Składniki:
Spód: - 1 i 3/4 szklanki zmielonych herbatników czekoladowych
- 1/3 szklanki roztopionego masła
Spód: - 1 i 3/4 szklanki zmielonych herbatników czekoladowych
- 1/3 szklanki roztopionego masła
Nadzienie serowe: - 56 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki likieru kawowego lub wody
- 680 g twarogu mielonego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
tortownica o średncy 20 cm wysmarowana masłem
Zemleć ciastka w malakserze, dodać stopione masło, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Uzyskaną masą wyłożyć dno i boki tortownicy na wysokość 5 cm. Masę wyrównać i dokładnie ugnieść. Formę włożyć do lodówki.
W rondelku zmieszać czekoladę, 2 łyżki wody i rozpuszczalną kawę.
Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż czekolada zacznie się topić.
Zdjąć z ognia, dodać likier lub 2 łyżki wody, wymieszać, odstawić do przestygnięcia.
Serek wymieszać z cukrem, mąką i esencją waniliową do uzyskania kremowej masy. Nie ubijać zbyt długo. Dodać jajka ( wszystkie na raz), wymieszać do połączenia składników.
Z uzyskanej masy serowej odlać do drugiego naczynia 2 szklanki, przykryć i odstawić.
Do pozostałej masy dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać.
Wylać
masę na spód z herbatników, postawić tortownicę na blasze i wstawić do
piekarnika na 30 minut ( temp. 176 stopni C). Po tym czasie wyjąć,
ostrożne wlewać po kręgu pozostawioną uprzednio masę serową, dając się
jej samej rozprowadzić. W ostateczności - delikatnie wyrównać łopatką.
Wstawić do piekarnika na następne 25 minut. Wyjąć sernik, chłodzić przez
10 minut na metalowej kratce . Po tym czasie przeciągnąć nożem wzdłuż
ścianek tortownicy i zostawić sernik do zupełnego ostudzenia.
Zdjąć obręcz tortownicy i włożyć ciasto do lodówki przynajmniej na cztery godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz