czwartek, 27 listopada 2014

śliwki marynowane

Stary prosty przepis. Zajmuje chwilę, choć musimy poświęcić na przygotowanie 5 dni.

1kg śliwek węgierek

zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka octu
70 dag cukru
kilka goździków (4-5)

Śliwki pestkujemy- przecinamy wzdłuż jednego boku (tego dłuższego) i wyjmujemy pestkę. Przy okazji mamy szansę sprawdzić czy nie jest robaczywa. Tak przygotowane odstawiamy na bok.
Gotujemy zalewę:  Wszystkie składniki wlewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania, następnie pozostawiamy do przestudzenia i letnią zalewamy wypestkowane śliwki. Następnego dnia zlewamy zalewę  by ponownie ją zagotować , ostudzić i znowu zalać  nią śliwki. Kolejnego dnia zabieg powtarzamy i robimy tak przez kolejne 3 dni (łącznie 5 dni) ale tym razem - dnia trzeciego, czwartego i piątego-zalewamy je wrzącą zalewą. Piątego dnia wkładamy śliwki  do słoików, zalewamy zagotowaną  zalewą i ewentualnie ( nie trzeba, ale ja zawsze pasteryzuję, by dłużej stały) pasteryzujemy 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz