sobota, 9 września 2017
grzyby marynowane z papryką
Przepis znaleziony dawno temu w gazecie, tytułu nie pamiętam. Za to do dziś delektuję się smakiem:)
Po każdym grzybobraniu robię kilka słoików takich grzybków. Nie może ich zabraknąć w mojej spiżarni.
1 kg leśnych grzybów
1 kg papryki
4 szklanki wody
1szklanka octu
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki soli
Grzyby obgotowujemy w posolonej wodzie, następnie odcedzamy. Paprykę czyścimy z nasion i kroimy w kosteczkę. W tym czasie możemy zrobić zalewę- należy zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Do gotującej się zalewy dodajemy pokrojoną paprykę i gotujemy około 3 minut, tylko tyle by lekko zeszkliła się, ale nie zmiękła. Po tym czasie dodajemy olej oraz grzyby. Już nie gotujemy.
Słoiczki wielkości 380g pasteryzujemy 30 minut. Oczywiście od chwili zagotowania.
Super grzybki - dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń