czwartek, 10 września 2020

Murzynek II

 


 To jest lepsza wersja starego przepisu od mamy- ciut ulepszona, mega puszysta i delikatna- bardzo przypadła nam do gustu.

Wstawiam specjalnie dla Pani Anetki!;D


200g masła

 1/2 szkl wody

2 szkl cukru

3 łyżki kakao ciemnego

5 jajek + 2 białka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 szkl mąki

Masło, wodę, cukier i kakao wkładamy do rondelka , powoli rozpuszczamy( aż do zagotowania) i pozostawiamy do przestudzenia. Odlewamy pół szklanki i odstawiamy- to będzie nasza polewa. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do przestudzonej masy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę- mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy. Pieczemy 40 min w temp. 180 stopni. Przestudzone polewamy pozostawioną masą- polewą pozostawiona polewą.

Uwagi:

1 Nie wiem jak to jest, ale gdy masę kręcimy tradycyjnym wałkiem, to wychodzi dużo smaczniejszy i puszystszy murzynek niż wykonanie tej czynności robotem .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz