sobota, 18 listopada 2017

brokuł z ziemniakami pod sosem z trzech serów


przepis autorski

1 brokuł
4 duże ziemniaki
2 szklanki mleka
20 dag twarogu
30 dag masła
200g serka topionego
100g fety
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki mąki pszennej
sól

Gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli, do której dodajemy brokuł podzielony na koszyki. Gotujemy 15 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy 15 minut (chcemy by lekko podgotowały się, ale nie były ugotowane).

Twaróg , fetę, serek topiony, mąkę i szklankę mleka miksujemy na gładką masę. Drugą szklankę mleka doprowadzamy do zagotowania razem z masłem i gałką muszkatołową. Do zagotowanego mleka wlewamy zmiksowaną masę i szybko mieszamy nadal podgrzewając, aż masa zacznie gęstnieć (nie gotujemy!).
Koszyki brokuła układamy w żaroodpornym naczyniu. Pomiędzy koszyki układamy ziemniaki. Całość polewamy ugotowanym sosem z mleka i serów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

1 komentarz: