czwartek, 7 września 2017

curry z fasolką i kalafiorem



 Kalafior dotąd przyrządzałam w tradycyjny sposób, czyli ugotowany i polany bułką tartą z masłem, ale ile można jeść to samo. Podpatrując kuchnię indyjską, zauważyłam, że chętnie podają go w curry z pomidorami. Czemu by więc nie wypróbować? No i powiem Wam, nie żałuję tego eksperymentu. Smak- rewelacja! Przebił nasz tradycyjny;) Bardzo polecam. Choć lista składników jest dość długa, przepis nie wymaga dużego nakładu pracy ani czasu- warto zaszaleć;)

1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki kuminu
3 listki curry
1 łyżeczka przyprawy curry
1 puszka pomidorów krojonych lub 3 świeże
 1/2 kalafiora
300g fasolki szparagowej
1 łyżeczka soli
1 cm świeżego imbiru
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
1 szklanka wody

Kalafior kroimy na różyczki, cebulę w talarki, fasolce ucinamy ogonki, czosnek siekamy jak najdrobniej a imbir obieramy i ścieramy na tarce.
W woku rozpuszczamy tłuszcz. Dodajemy do niego cebulkę, czosnek i imbir. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. W tedy zalewamy ją wodą, dodajemy, kolendrę, kumin, listki curry, przyprawę curry, sól, różyczki kalafiora i fasolkę. Kroimy pomidory w kostkę i wrzucamy do kalafiora (albo dodajemy te z puszki bez przypraw). Dusimy 15 minut, pilnując by kalafior i fasolka były przykryte płynem.  Na koniec dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze 5 minut redukując płyny (sos zacznie gęstnieć).

uwagi:
1. Kalafior powinien być miękki ale nie powinien się rozpadać przy nakłuwaniu widelcem
2. Danie doskonałe do ryżu, ale świetnie smakuje również z chlebem .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz