środa, 14 września 2016

zupa pomidorowa zabielana



30dag mięsa wołowego
3 marchewki
2 liście selera
1 liść pora
3 liście pietruszki
500ml domowego przecieru pomidorowego
200ml śmietany do zup 12 lub 18%
100g makaronu
2 łyżki mąki
3l wody
1 łyżeczka soli

Mięso zalewamy wodą z solą i gotujemy pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dodajemy warzywa i dalej gotujemy kolejne 30 minut. Jeżeli mięso jest miękkie- wyjmujemy je, studzimy i kroimy w kosteczkę, jeżeli nie, to gotujemy je jeszcze chwilę ale już bez warzyw liściastych.
Marchewkę blendujemy i dodajemy do zupy wraz z koncentratem domowej roboty, takim jak ten z tego przepisu,  makaronem i mięsem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze 5 minut od zagotowania.

W tym czasie robimy zaklepkę: Do mąki dodajemy po troszkę wody tak, by rozprowadzić ja na jednolita masę gęstości śmietany. Następnie mieszamy ze śmietaną i hartujemy zupą, dodając po kilka łyżek do śmietany z mąką. Zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy- doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy zupę na 20 minut (makaron napęcznieje a zupa przejdzie aromatami)
Smacznego:)

Uwagi: mąka spowoduje, ze nasza zupka będzie bardziej zawiesista, jednakże nie wszyscy lubią zaklepkę w zupie. Można ją pominąć dodając jedynie zahartowaną śmietankę:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz