sobota, 21 września 2013

sernik rosa




spód:
30g cukru pudru
1 jajko
120 margaryny
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:
5 żółtek
 250g cukru pudru
1kg twarogu
1 cytryna
600g mleka
120g oleju
2 budynie waniliowe
szczypta soli

wierzch:
100g cukru pudru ( 1/2 szklanki)
5 białek
szczypta soli

Wszystkie składniki na spód wymieszać na jednolitą masę, wyłożyć na blachę posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Żółtka , twaróg , cukier i sok z cytryny zmiksować. Dodać mleko, olej i szczyptę soli. Całość rozprowadzić na spodzie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 50 minut.
Krótko przed końcem tego czasu ubić białka na sztywna pianę, dodać cukier i sól. Ubite białka rozsmarować na upieczonym serniku i wstawić jeszcze na 10 minut w temp 180 stopni ) do uzyskania delikatnego rumianego koloru). Upieczone warto wstawić do chłodnego pomieszczenia gdzie będzie stygło, dzięki temu uzyskamy piękne łezki na wierzchu piany:)
Wyjąć z formy po ostygnięciu.

3 komentarze:

  1. robię go na każde święta i znika z blachy w mgnieniu oka!

    Pozdrawiam!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Robie dzisiaj na urodziny syna z pani przepisu bo ja mam swoj przepis od kogos innego ktory zawsze sie sprawdzał ale nie zaszkodzi sprobowac.pozdrawiaM KORZYSTAM Z PANI PRZEPISOW

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło czyta się takie komentarze. Liczę, że smakował:)

    OdpowiedzUsuń