niedziela, 1 września 2013

pasta curry czerwona



10 papryczek chilli świeżych
2 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka nasion kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 szklanki kolendry (u mnie pietruszka)
1 duża cebula
4 ząbki czosnku (duże)
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
3-4 listki curry
sok z 2 limonek (lub 1/4 szkl trawy cytrynowej)
kawałek imbiru (jakieś 5 cm)


Kumin i kolendrę prażymy na małym ogniu (na suchej patelni!).
Paprykę wraz z pestkami drobno pokroić, dodać biały pieprz (najlepiej w ziarnach), uprażone przyprawy, posiekaną kolendrę, drobno pokrojoną cebulę i czosnek, listki curry, sok z limonek, starty imbir i sól- wszystko potraktować blenderem ( kto ma termomix, ma łatwiej- miksować na 10 obrotach przez 30 sek) aż uzyskamy jednolitą masę, którą następnie należy zagotować i trzymać na małym ogniu około 10 minut. Kolejny krok to napełnianie słoiczków- małych (wgotować-10 min).

Uwaga: przyprawa jest baaaardzo ostra. Aby uzyskać ostrą potrawę wystarczy 1łyżeczka na 2 litry potrawy.
Jest to baza do wszelkich dań indyjskich czy też tajskich. W zasadzie nie trzeba już niczym doprawiać potrawy:)) Doskonała do zup a także do wszelkich soczewic, ciecierzyc , warzyw strączkowych  jak i ryb czy owoców morza.

1 komentarz: