niedziela, 10 marca 2013

zakwas buraczany do barszczu



2kg buraków
przegotowana przestudzona woda
kromka żytniego chleba lub ząbek czosnku ( ale niekoniecznie)

Świeże buraki oskrobać, pokroić w plastry (0,5cm) i wrzucić do słoja lub glinianego naczynia na spód dając kromkę chleba. Całość zalać wodą tak, by woda była wyżej niż buraczki, można docisnąć kamieniem, i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 2 tyg. Codziennie zbierać szum i pojawiające się kożuszki. Uważać by nie brązowiał.
Uwaga: pianę najlepiej zbierać drewnianą łyżką. Sok z buraków wchodzi w reakcję z metalem. Barszczyk powinien kisić się w ciepłym nie przewiewnym miejscu- najlepszy jest słoneczny parapet z kaloryferem w pobliżu.

Dlatego też metalowe garnki NIE NADAJĄ SIĘ do kiszenia buraków.
Gotowy przecedzić,zlać do butelek. Przechowywać w lodówce (może stać  nawet kilka miesięcy) lub pasteryzować (5min).
Gotowy zakwas to baza do barszczyku wielkanocnego lub też dodatek do innych zup.

Zakwas ma walory lecznicze . Zawiera bardzo dużo żelaza, bardzo dobrze wspomaga leczenie anemii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz