piątek, 15 marca 2013

szynka peklowana gotowana


inspirowane tym przepisem


szynka (ok 2 kg)
sól 100g na 1l wody
1 cebula
1 cały czosnek
1 łyżeczka gorczycy
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren jałowca
3 listki laurowe
1 łyżeczka chilli
3 ziarna kardamonu
1/2 łyżeczki ziaren kolendry

Odmierzyć wodę: włożyć do garnka szynkę i zalać tak, by była przykryta, następnie wyjmujemy szynkę i dodajemy na wyparowanie 0,5l. Teraz mierzymy ilość jaka nam jest potrzebna i stosownie do niej dajemy przyprawy.
 Wodę z przyprawami gotujemy przez 15 minut, następnie odstawiamy do ostygnięcia po czym wkładamy do niej szynkę i obciążamy ją ( ma być cała zalana), wstawiamy do lodówki na 2 tyg, co dwa dni obracając.
Po tym czasie szynkę wkładamy w siatkę, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zlewamy wodę ( można wykorzystać do zupy- wywar) i zalewamy ponownie (w ten sposób pozbędziemy sie nadmiernej słoności) dodając warzywa jak do rosołu ( marchew 2 szt, pół selera,  1-2 cebule, kawałek pora, 2-3 pietruszki), doprowadzamy do wrzenia ( nie gotujemy) i na bardzo wolnym ogniu trzymamy ok 2h. Po tym czasie wyjmujemy szynkę i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe.
Wywar z drugiego obgotowania także można wykorzystać jako bazę do zupy.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz