niedziela, 31 marca 2013

schab z pończochy



1kg schabu
1/2 szkl cukru
1/2 szkl soli

2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chilli
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu

lub inne zioła wg upodobania
majeranek
jałowiec
ziele angielskie
pieprz


Mięso obtoczyć w cukrze i pozostawić w lodówce na 1 dzień ( wycieknie z niego woda). Po tym czasie mięso opłukać, osuszyć i w ten sam sposób postąpić z solą. Po 24 h także opłukać, osuszyć i obtoczyć wybranymi przyprawami i pozostawić na 24h w lodówce, następnie wkładamy do pończochy i wieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu na min 5 dni.
Im dłużej będzie wisieć , tym bardziej suchy  będzie schab.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz