niedziela, 31 marca 2013

barszcz czerwony kiszony



2l kiszonego koncentratu z buraków (przepis tu )
2-3 l rosołu drobiowo- wieprzowego
1/2 kg mocno wędzonej kiełbasy w cienkim flaku
4 jajka
mięso z rosołu

rosół:
1 kawałek łopatki lub biodrówki wieprzowej ok 1kg
1/4 kurczaka
3-4 marchewki
2 duże cebula
3 liscie pora
1/2 selera
 2 pietruszki (korzenie)
5l wody
3 łyżki soli
pieprz do smaku

Mięso wkładamy do zimnej, posolonej wody i gotujemy na małym ogniu (tak by nie bulgotało) tak długo, aż mięso będzie miękkie. Jakieś 20 min. przed końcem dodajemy warzywa i pieprz.
Powstały rosół odcedzamy. Mięso odkładamy na osobny talerz.
Aby przygotować barszcz musimy zmieszać rosół z koncentratem kwasu buraczanego w proporcji 1:1 (proporcjami można manipulować w zależności co kto lubi- mocno kwaśne czy łagodniejsze). Robimy to w osobnym garnku, aby nie okazało się, że mamy za dużo rosołu. Ja osobiście wlewam rosół do koncentratu barszczu- wtedy wiem, że nie przesadzę w żadną stronę.
Zmieszany rosół z koncentratem doprowadzamy do zagotowania ale nie gotujemy (!!!) bo barszcz zacznie zmieniać kolor z pięknego purpurowego na nieciekawie brązowy:(
W osobnym garnku gotujemy kiełbasę (ok 5 min).
Do każdego talerza wkładamy: rozdrobnione ugotowane mięso, podgrzaną kiełbasę pokrojoną w plasterki, 1jajko na talerz- przekrojone na pół. Całość zalewamy barszczem.
Smacznego;)

Uwagi:
Zupa jest nie tylko smaczna ale ma właściwości lecznicze, bowiem kiszony burak jest bardzo bogatym źródłem żelaza. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz