czwartek, 28 lutego 2013

zupa ozorkowa





 przepis stąd




3 ozory wieprzowe (lub 2 wołowe)
3-4 ziemniaki
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 łyżka kolendry w ziarenkach
2 marchewki
1 cebula
1 pietruszka
3 ząbki czosnku
2 zielone papryki
kawałek startego imbiru
2 łyżki czerwonej papryki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli

Ozory ugotować do miękkości w 2l wody z solą, listkiem, zielem i pieprzem (ok 1,5h), wyjąć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.  Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, paprykę i imbir podsmażyć aż zmiękną, dodać paprykę w proszku, kolendrę. Całość wrzucamy do wywaru z ziemniakami i ozorkami, dusimy do miękkości, pod koniec dodajemy koncentrat.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz