wtorek, 29 stycznia 2013

Mikstura z soku kiszonego ogórka- na przeziębienie


 W czasach przedantybiotykowych, ludzie na swój sposób walczyli z przeziębieniami. Poniżej podaję przepis na miksturę, którą można podawać  niemowlętom ponoć już po 6 miesiącu życia, tak robiły nasze babki ( zaś od pierwszego tygodnia  jako antybiotyk stosowały zalewę ogórkową bez dodatkowo wrzucanych w nią ząbków czosnku). Ja  podawałam mojej rocznej córci ( na młodszym dziecku nie próbowałam) w okresach osłabionej odporności i przeziębieniach- jedyny skutek uboczny- uwielbia zupę ogórkową;D
Ważne jest byśmy nie korzystali z kupnych ogórków kiszonych. Warto samemu wyhodować lub zakupić u zaprzyjaźnionego ogrodnika parę kilo ogórków i zrobić je samemu ( to naprawdę żadna wielka sztuka)- wtedy będziemy mieli pełnowartościowy produkt. Pamiętajcie, że te kupne ogórki kiszone często nie nawet nie leżały obok kiszonych, no i równie często zamiast kiszonych sprzedawane są kwaszone, a to nie to samo (!!!).


Woda z 1l ogórków kiszonych
główka czosnku  (8 ząbków dla bardzo malutkich dzieci)

Wodę odcedzamy od ogórków, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, które dodajemy do wody. Odstawiamy na 24h. Po tym czasie mamy gotowy antybiotyk. Przechowujemy w lodówce do zużycia (nie psuje się, a jedynie nabiera mocy).
Jeżeli ma być dla maluchów to po 24 godzinach wyciągamy czosnek. Dla dorosłych może pozostać, będzie mocniejszy.
Podajemy 3 razy dziennie 1ml na kg wagi.

1 komentarz: