niedziela, 23 grudnia 2012

śledzie z marchewką



6 płatów śledziowych solonych
3 cebule
3 marchewki (dość spore)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 listek laurowy
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
koncentrat pomidorowy 190g
1 łyżka octu winnego
4 łyżki wody
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia

Płaty wymoczyć w wodzie (ok 2h).
Cebulę pokroić w plastry i zrumienić na patelni z niewielką ilością oleju i szczyptą soli. Marchewkę zetrzeć na tarce i również podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju i szczyptą soli.  Zmieszać marchew z cebulą i dodać pieprz.
Koncentrat, cukier, pieprz, ziele, ocet winny, wodę 1 łyżkę oleju gotować 10 min na wolnym ogniu.
Śledzie wymieszać z cebulą i marchwią, polać gotowym sosem i odstawić do lodówki na dobę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz