środa, 12 grudnia 2012

pierniczki katarzynki


przepis ściągnięty stąd i odtąd należy do najlepszych pierników :)

  •  250 g miodu
  • 60 g masła, temp. pokojowa
  • 125 g cukru
  • łyżka smalcu, płaska
  • 6 łyżek wody
  • 4 łyżki przyprawy do piernika ( można dać więcej )
  • 1 jajko
  • 630 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
Miód, masło, cukier, smalec, wodę oraz przyprawę do piernika przekładamy do garnuszka
i podgrzewamy do momentu zagotowania, mieszając co jakiś czas. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia masy.
Całe jajko ubijamy i dodajemy do ochłodzonej masy razem z przesianą mąka i sodą, zagniatamy
do połączenia składników i odstawiamy na 20 min, aby ciasto nabrało bardziej trzymającej się konsystencji. Po tym czasie ponownie zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm lub grubiej w zależności od upodobań. Wykrawamy specjalną foremką do katarzynek. Pieczemy w temp. 180 C przez
ok. 11 min. lub dłużej, gdy pierniczki są grubsze.

2 komentarze: